We gaan kapot aan comfort!

5 tips om nadelige gevolgen van zitten tegen te gaan:

  1. Loop elk half uur even 5 minuten
  2. Doe wat rek en strekoefeningen
  3. Wissel staand werken met zittend werken af
  4. Ga afwisselend op de punt van je stoel rechtop, of vanaf hier meer met je schouders tegen de rugleuning aanzitten (hou daarbij je onderrug enigszins neutraal, niet bol)
  5. Zoek een andere baan ;-D

Je hebt het vast al vaker gehoord.. Sitting is killing! Maar waarom?? Waarom is er zo’n hetze tegen het zitten? En dat terwijl we tegenwoordig allemaal zitten: te werken, autorijden, televisie kijken, in onze vrije tijd achter de PC, zelf zittend fietsen!

‘We gaan kapot aan comfort’, leg ik vaak uit aan mijn patiënten. Onze zoektocht naar comfort levert ons, comfortabel schoeisel, bedden, bankstellen, kleding, auto’s enzovoort enzovoort. Wat is daar dan mis mee?.. zul je denken! Een groot nadeel is dat onze tussenwervelschijven niet gemaakt zijn om krachten op deze manier op te vangen. Deze schijven bestaan voor een groot deel uit eiwitten en water, zijn schokbrekers en behouden deze eigenschap bij de gratie van beweging. Een ander gigantisch nadeel is dat onze ademhaling en bloedsomloop stagneren, waardoor de capaciteit van onze longen - longblaasjes hebben een gezamenlijke oppervlakte van 2,5 voetbal groot - niet benut wordt, door oppervlakkig ademhalen (hyperventilatie). Ons hart houd van variatie in hartritme, zitten is een dooddoener hiervoor. Je hart houd van avontuur, vrijheid, variatie, gasteven en remmen.., met teveel zitten worden deze eigenschappen nauwelijks aangesproken.

We zitten veel te veel

Uit een recente studie van TNO blijkt dat mensen op een doordeweekse dag gemiddeld 9u per dag zitten! En in het weekend is dat nog eens 6u! De helft van de Nederlanders lukt het niet om een 30 minuten per dag te bewegen en zelfs sporters halen dit niet op hun vrije dagen.

Bij veel zitten past het lichaam zich op een negatieve manier aan!

De spieren verkorten en verharden.., in plaats van een goed doorbloede structuur, worden je het een soort droge pezige worst!

Je leeft in organisch huis, niet in een mechanisch huis! Jouw lichaam voegt zich naar de omstandigheden waarmee het wordt geconfronteerd. Dit vermogen noemen we ‘adaptatie’! Dit geld in positieve, maar ook in negatieve zin. Hoe meer je het lichaam blootstelt aan bijvoorbeeld ruige omstandigheden, hoe weerbaarder het lichaam wordt. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Shaolin Monniken die van jongs af aan met hun handen in een bak met ijzererts slaan. Op deze manier harden ze de botten, pezen, banden en huid van de handen waardoor deze snoeihard worden (iron fist). We noemen de dit de relatie tussen vorm en functie, de functie die je van je lichaam vraagt is de vorm die je zult krijgen! Een ander voorbeeld van adaptatie is bijvoorbeeld koud douchen. Als je regelmatig koud douchet, zul je het minder snel koud krijgen buiten en hoef je, je dus minder dik te kleden. Andersom als je continue de kachel hoog aanzet, hoeft je lichaam minder moeite te doen en zul je het buiten sneller koud krijgen.

3. We zitten verkeerd!

Een stoel is maar een uitvinding. In het Westen hebben we klakkeloos deze stoel en bijbehorende manier van zitten aangenomen. In Aziatische landen zitten mensen meer op hun hurken (maar ook knieën, kleermakerszit e.d.) en blijken ze vetkussentjes in de knieholten te hebben ontwikkeld die de knieën ontlasten (adaptatie). Tevens geeft deze manier van zitten meer tractie aan de rug, waardoor de wervelkolom wordt verlengt, terwijl met onze manier van zitten er meer compressie op de wervelkolom en met name de tussenwervelschijven wordt gegeven. Daarnaast worden na verloop van tijd ook de zenuwen en bloedvaten, in onze rug, maar ook van onze benen meer afgesloten.

4. Goed fout

Op langer termijn kunnen er echt serieuze problemen ontstaan: hernia nuclei pulposi, zenuwworterlcompressie, piriformissyndroom, theaterknieën, hielspoor enzovoort. Doordat de doorbloeding & voedingstoestand van weefsels en vloeistoffen, verslechterd door verhardingen/verkortingen in het lichaam! U bent in een ‘visclous cirkel’ terecht gekomen! Gelukkig is er ook een weg terug!