To move and how to move, that is the question

5 tips om blessures te voorkomen en de juiste vorm van bewegen te kiezen

  1. Begin je dag met wat oefeningen: bijvoorbeeld de 5 tibetanen!
  2. Probeer verschillende bewegingsvormen uit: Yoga, Pilates, circuit-training, qi-running!
  3. Weet van jezelf wat je sterke en zwakke punten zijn op het gebied van beweging
  4. Zorg voor goed schoeisel en goede kleding
  5. Laat je eens onderzoeken en informeren door een professional
Je wilt weer wat gaan doen, wat meer gaan bewegen, lekkerder in je vel zitten..., maar wat ga je dan doen? Of wat kun je nog doen? 4 op de 10 mensen hebben chronisch last van een klacht. Nek,-, rug,-, heup,-, knie,- en schouderklachten zijn veel gehoorde problemen, waardoor sporten als Tennis, voetbal, hockey en ook hardlopen vaak niet meer mogelijk zijn. Deze kunnen ook behoorlijk nadelig uitpakken voor dit soort klachten

Waar kun je rekening mee houden?

De grondmotore eigenschappen

Als fysiotherapeut leg je vaak uit, wat de onderlinge verhoudingen van deze eigenschappen zijn. Bovenstaande elementen zijn de voorwaarden voor beweging. Waarbij veel mensen zich vaak richten op kracht-uithoudingsvermogen, wordt er vaak minder rekening gehouden met de invloed van de andere elementen.

Veel blessures komen voort uit het feit dat mensen vaak te stijf zijn. Wielrenner, hardlopen, voetbal, hockey zijn de meest spierverstijvende sporten die er zijn. In combinatie met onze huidige levensstijl naast het sporten (zitten) is dit dus een garantie voor verkortingen en stijfheid. Als je spieren in verkorte of verlengde positie vastzitten kunnen ze niet optimaal functioneren.

Boot-camps en cross-fit zijn niet voor iedereen geschikt, ook hier ligt de nadruk vaak op kracht & uithoudingsvermogen, snelheid en in mindere mate op de motorriek en mobiliteit.

Een van de redenen dat ik nog steeds gek ben op Pilates, is dat al deze grondmotore eigenschappen op een gezonde manier aanwezig zijn. Joseph Pilates keek naar de ontwikkelingsfasen van de mens van geboorte tot volwassenheid, en combineerde technieken uit de martial arts, boksen, fitness en yoga. Hij noemde dit programma: Back to life through ‘controllogy’. Hij had door dat de centrale spil voor een lang & gezond leven de ruggengraat was, omdat alle aansturing en informatievoorziening via de zenuwen verloopt die uit de wervelkolom komen. Hij begreep ook dat de buikspieren met name verantwoordelijk zijn voor het stabiliseren van de wervelkolom en dat als het centrum stabiel is, de ledematen vrijer kunnen bewegen.